donderdag 18 november 2010
Officiële planting van kunstwerk Hans van Lunteren
Vrijdag 26 november 16.30 uur
CBK ‘s-Hertogenbosch,
Boschdijkstraat 104 in
's-Hertogenbosch
Van harte nodigen wij u uit om op vrijdag 26 november om 16:30 uur aanwezig te zijn bij de officiële planting van de ‘Palmet van St. Jan’ van Hans van Lunteren.
Na een korte inleiding door Hans van Lunteren bij het CBK ’s-Hertogenbosch, zal Jan van der Putten (directeur Verkadefabriek) de Palmet van St Jan officieel planten. De Palmet is een hoogstam perenboom Triomphe de Vienne en wordt geplaatst tegen de buitengevel van de Verkadefabriek. Na afloop wordt u een borrel en hapje aangeboden in het CBK ‘s-Hertogenbosch.
Hans van Lunteren zoekt met zijn Palmet van St. Jan het contrast tussen de rust van natuurlijke groei en de snelheid van het stadse leven. Begin 17e eeuw raakte het in zwang om leifruit tegen muren te telen. Door gebruik te maken van de zonnewarmte die de muur overdag opnam en ’s nachts uitstraalde, kon het fruit hierdoor beter rijpen. Deze vorm van telen is in onze stedelijke omgeving verdwenen door veranderingen in de fruitcultuur. Het opkweken van een Palmet van St. Jan vraagt tijd en geduld. Een rustpunt in de stedelijke omgeving.
dinsdag 12 oktober 2010
Uitnodiging Nieuwe Oogst
Op zaterdag 23 oktober om 16.00 uur wordt de 'Nieuwe Oogst' binnengehaald in de Berm-akker-tuin van Roos Terra.
Door een berm, akker en traditionele tuin samen te brengen op een gazon middenin de stad, verbeeldt Roos Terra met flora en fauna de verbinding tussen platteland en stadsleven. Tussen het fluitenkruid en de boterbloemen komt de maïs op. De tomaten beginnen te groeien als de tulpen er verlept bijliggen…groei, bloei en verval zijn naast elkaar te zien en maken de seizoenen zichtbaar.
De herfst is ingetreden in de Berm-akker-tuin. Het wordt kouder, natter en de dagen korter. Bloemen raken uitgebloeid. Tijd om de maïs te oogsten, loof te haksel en en onkruid te wieden. Tijd om de tuin winterklaar te maken.
Op zaterdag 23 oktober om 16.00 uur bent u van harte uitgenodigd om in de Berm-akker-tuin aan de Simon Stevinweg uw ‘Nieuwe Oogst’ binnen te halen.
De afgelopen maanden hebben al veel mensen geholpen met bewateren,
planten en onderhouden van de tuin. Door samen te werken in deze tuin ontstaat er iets nieuws. Een nieuw contact en een nieuwe kijk.
Nieuwsgierig naar wat deze ‘Nieuwe Oogst’ voor u in petto heeft? Kom dan 23 oktober om 16.00 uur meehelpen.
Neem uw tuingereedschap mee! Wij zorgen voor eten en drinken.
dinsdag 28 september 2010
zondag 1 augustus 2010
refugium op waarneming.nl
zaterdag 31 juli 2010
woensdag 7 juli 2010
Hoe zien de werken eruit in juni.
donderdag 24 juni 2010
dinsdag 22 juni 2010
Maria is verschenen
Aan het eind op de brug verscheen de eerste Maria. Verscholen tussen de bomen op de brug aan de overzijde was haar silhouet in mos te zien. De accordeonist en gitarist zetten weer in en de processie vervolgde haar weg richting de Bossche Broek.
Links in het water was lag een Maria gevormd met de waterlelies in het water.
Op zondagochtend is het nog stil in de Bossche Broek. Door de weidse blik met het stadsgezicht op Den Bosch in de rug leek het net of wij een 17e eeuws landschapsschilderij waren binnen gestapt.
Tegen de wind in trok de processie verder. Verderop verscheen Maria in een silhouet van Vergeet-mij-nietjes. Het komend jaar als de planten meer vorm krijgen, zal deze Maria boven het gras uitstijgen.
Door de regen waren de muziekinstrumenten tijdelijk in hun beschermhoes verdwenen. Onder het viaduct van de A2 bij het gemaal was er tijd om even bij te komen en de vierde Maria te bewonderen. Dit keer als een uitsparing in het gras van het talud.
Halverwege de weg richting Haanwijk staat aan de rechterkant een bankje. Hiernaast stond de volgende Maria. Een buxus geschoren in de contour van Maria. Zo waakt zij over de wandelaars die even uitrusten op het bankje.
Via het Gedachtepad, een ander werk van Marielle Lapidaire, liep de processie verder naar Haanwijk. In de loop der jaren zal dit Gedachtepad uitgroeien tot een pad met kronkelige takken waar de gedachteknopen de vorm bepalen.
De processie eindigde bij het Mariakapelletje in Haanwijk. Tussen de bramenstruiken ligt de laatste Mariaverschijning. De verschijningen hebben geholpen. In het kapelletje staat inmiddels een nieuw Mariabeeld.
De Maria's blijven in ieder geval tot september 2011 liggen. Wie weet verschijnt zij ook aan u.
dinsdag 18 mei 2010
Kunstzinnige terugtocht langs Mariaverschijningen - 30 mei 2010
Maria verschijnt waar ze verdwijnt
Vorig jaar werd het Mariabeeldje in Haanwijk bij Sint-Michielsgestel gestolen. Dit inspireerde Mariëlle Lapidaire om de verdwenen Maria terug te geven aan het landschap. Het silhouet van Maria gemaakt met Mariaplanten verschijnen her en der in het Dommellandschap; in een weiland, op een muur, onder het viaduct.
Op zondag 30 mei organiseert het CBK ’s-Hertogenbosch een ‘processie’ langs de Mariaverschijningen van Mariëlle Lapidaire. Met muziek voorop wandelt u van de Mariakapel in de St Jan door het Bossche Broek naar het Mariakapelletje van Haanwijk.
Zondag 30 mei om 11 uur vertrekt de processie vanaf de ingang van de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. De wandeling duurt circa anderhalf uur. In Haanwijk staat vervoer klaar
om u weer terug te brengen naar ’s-Hertogenbosch, maar het staat u natuurlijk ook vrij om lekker terug of verder te wandelen. Wilt u meelopen meld u dan aan via info@cbks-hertogenbosch.nl
Maria verschijnt waar ze verdwijnt – Mariëlle Lapidaire
Palmet van St. Jan – Hans van Lunteren
Begin 17e eeuw raakt het in zwang om leifruit tegen muren te telen. Door gebruik te maken van de zonnewarmte die de muur opnam in ’s nachts uitstraalde. Het fruit kon hierdoor beter rijpen.
Door veranderingen in de fruitcultuur is dit beeld onze stedelijke omgeving verdwenen.
Het opkweken van een Palmet van St. Jan vraagt tijd en geduld. Een rustpunt in de stedelijke omgeving.
Eind oktober/begin november zal tegen de buitengevel van de Verkadefabriek een Verrier Palmet met acht gesteltakken wordt geplant. Gekozen is voor een hoogstam perenboom Triomphe de Vienne.
Refugium van Thijs de Zeeuw
De tuin ‘Refugium’ is een tuin waar de tuinman slechts als gastheer opereert. De stad is rijk aan verschillende soorten flora en fauna, maar deze blijven voor veel mensen onzichtbaar. Een groot deel van deze stedelijke soorten is heel mobiel en goed aangepast aan het leven in de stad, net als wijzelf eigenlijk. Deze tuin verzorgt in verschillende vlakken een groot aantal verschillende stedelijke habitats om aan zoveel mogelijk van deze soorten een plek te bieden, en zichtbaar te maken voor de bezoeker.
'Refugium' ligt aan de Vaaltweg in 's-Hertogenbosch.
Grotere kaart weergeven
Berm-akker-tuin van Roos Terra
Tussen het fluitenkruid en de boterbloemen door komt de maïs op. De tomaten beginnen te groeien als de tulpen er verlept bijliggen….groei, bloei en verval zijn naast elkaar te zien en maken de seizoenen zichtbaar.
De Berm-akker-tuin ligt aan de Simon Stevingweg in 's-Hertogenbosch.
Grotere kaart weergeven
Gedachtepad - Mariëlle Lapidaire
Tijdens de Tuinman tentoonstelling (juni 2009, CBK 's-Hertogenbosch) konden bezoekers hun wensen en gedachten achterlaten door in een wilgentenentak een knoop te leggen. Aan elke knoop hing een een stukje stof waar de gedachte op was geschreven. De gelegde knopen zullen meegroeien en uiteindelijk één worden met tak en met de boom. Al deze Knopenbomen vormen samen een gedachtepad in het landschap. Een plek waar altijd naar kan worden teruggekeerd.
Deze Knopenbomen zijn uitgeplant langs het wandelpad dat loopt van Dooirboek naar de Ganzedreef. De Knopenbomen vormen samen het Gedachtepad.
Voor de locatie van het Gedachtepad zie http://maps.google.nl/maps/ms?ie=UTF8&hl=nl&msa=0&msid=1172284459877387477457.000482904127d1673c735&t=h&z=14
Het Gedachtepad vrij toegankelijk.